Verzend naar FacebookVerzend naar Google PlusVerzend naar Twitter

Show, Sfeer 
  
& SpektakelDeelnemen aan shows    qTBAnAE7c

Als eigenaar van een rashond wil je op zeker moment wel eens weten of je hond een mooie vertegenwoordiger van zijn ras is. Zelf ben je best tevreden over hoe hij er uit ziet. Van mensen op straat hoor je ook dat hij mooi is en ook de fokker wil graag dat je een keer je hond laat ‘keuren’ door een keurmeester. Soms heeft de fokker dit zelfs opgenomen in de afspraken die je met de fokker maakte toen je je raspup kocht. Maar is een kenner van je rashond het daar mee eens? Wie met deze vraag speelt, kan voor het antwoord terecht op een hondententoonstelling of (kampioenschaps)clubmatch.

Verkeerd beeld

Als je in de publieksmedia iets over hondenshows ziet, is dat vaak in het belachelijke getrokken. Verslaggevers die iets zoeken waarmee ze mensen kunnen vermaken focussen op de excessen. Schoothondjes met lange vachten, gewikkeld in papillotten, honden die op een trimtafel staan en worden gehuld in wolken spray en poeder, honden die prima kunnen lopen maar in de bench het tentoonstellingsterrein op worden gereden en eigenaren die uitsluitend als hobby het aflopen van alle shows hebben. Dit zijn echter uitwassen, die maar voor een kleine groep opgaan. De grote meerderheid van de honden op een tentoonstelling loopt op zijn eigen benen naar binnen, verblijft rustig in een bench of ligt te slapen naast de stoel van de eigenaar, laat zich met plezier in de ring tonen en geniet van een hele dag aandacht. En komt lekker moe, vol van indrukken, weer thuis. Tentoonstellingen zijn kortom geen plekken waar honden worden geplaagd, maar waar ze worden vertroeteld en de kans krijgen zich op hun best te tonen. Voor de eigenaren is het ook een leuk en gezellig dagje uit waarin vaak contacten worden gelegd met gelijkgestemde eigenaren van hetzelfde ras.

Standaard

De fokkerij van rashonden richt zich op een standaard. Dat is de beschrijving van het ideale plaatje van het ras. Als het goed is heb je dat ideale beeld als fokker en liefhebber duidelijk voor ogen staan. Dus een ingevoerde bezitter kan meestal zelf wel vertellen wat mooi en minder geslaagd is aan zijn eigen hond. Maar het oordeel van een buitenstaander is ook wat waard want die kijkt niet met een roze bril. Het liefst is die buitenstaander een deskundige, en exterieurkeurmeesters zijn deskundig. Een keurmeester vergelijkt de hond dus met de standaard. De ene is sterker in het herkennen van de typische kenmerken van het ras omdat hij dat ras zelf heeft gefokt of er op andere manier bijzonder mee vertrouwd is. Zo’n keurmeester wordt rasspecialist genoemd. De andere keurmeester heeft meer aandacht voor de algemene karakteristieken van een mooie, gezonde, functioneel gebouwde hond. Dit zijn de zogenoemde all rounders. Het oordeel van beiden heeft zijn waarde. Als je hond uitblinkt, is het ook leuk om daar in het openbaar erkenning voor te krijgen, of in competitie mee te winnen. Dus een show is interessant voor de beginner, die wel eens wil horen wat een deskundige keurmeester van zijn hond zegt, maar evengoed voor de ervaren fokker, die wil zien hoe zijn honden zich temidden van hun soortgenoten onderscheiden.

Copyright © 2018 Golden Retriever Club Nederland GRCN. Designed by Hofste Consultancy